karpuz

    en iyisi ve en irisinin diyarbakır'da yetiştiği ve son yıllarda japonlar tarafından dört köşe olanlarının er meydanına çıkartıldığı vazgeçilmez milli meyvemiz.

    şöyle bir rivayet de vardır: lokman hekim diyarbakır'a geldiği zaman buradaki insanların çok fazla patlıcan tüketmelerine rağmen nasıl bu kadar sağlıklı olduklarını anlayamamış fakat şehri gezip de yetişen ve ekmekten, sudan fazla rağbet gören karpuzu görünce zehirin panzehirinin de aynı şehirde olduğuna kanaat getirmiştir.
    (23.08.2006 02:05)

ahmet hakan

    bir türlü muayyen bir görüşü benimseyemeyen, bu yüzden de ne (bkz: isa)'ya ne de (bkz: musa)'ya yaranabilen, bende biraz takıntılı olduğu fikrini uyandıran yazar
    (23.08.2006 01:59)

fuzuli

    ne yanar hâlime ateş_i dilden özge
    kim çalar kapımı bad_ı sabâdan gayrı


    dest bus-ı arzusuyla ölürsem dostlar
    kuzeylen toprağım sunun anınla yâra su

    [eğer sevgilinin elini öpme arzusuyla ölürsem, mezarımın toprağından bir testi yapıp ona suverin (böylece sevglinin eli testiye değecek ve şairin hasreti de bitecektir)]

    yukarıdaki beyitleriyle okuyana "vay bee!" dedirtecek büyük usta. anlaşıldığı vakit müptelası olmamak mümkün değildir.

    (22.08.2006 17:04)

anayurt oteli

    türk sinemasının en boğuntu filmi. yanızlık, tekdüze yaşam, yabancılaşma olgularını ustalıkla işleyen bir romanın sinemaya ustalıkla aktarılmış şekli. ömer kavur'un türk sinemasının en iyi üçfilminden biri olarak gösterilen başyapıtı.

    izledikten sonra izleyende çevresinde bulunan sevmediği bilimum şahıslara dahi koşup sarılarak "iyi ki varsınız be!" deme isteği uyandırabilir.
    (22.08.2006 16:56)

galatasaray

    şu sıralar tarih yazmak yerine yarattığı tarihle övünen güzide ve mutsuz kulübümüz.
    (22.08.2006 16:51)

iyi gunler

    özellikle okullarda öğrencilerin öğretmenleri gördüklerinde gülümseyerek söyledikleri, lakin çoğu öğretmenin cevap vermeye tenezzül etmeyerek minik kalpleri kırmalarına vesile olan bedbaht sözcük...

    (22.08.2006 16:49)

albert camus

    "mutluluk, mutsuzluğun merhamete gelmesinden başka bir şey değildir" sözünün sahibi büyük varoluşçu.

    genellikle "yabancı" ve ikinci olarak da "veba" adlı eserleriyle bilinmesine rağmen kanaatimce en nadide eseri "düşüş"tür zaten nobel'i de bu eserinin ertesi yılında almıştır.

    "sisifos söyleni"ndeki "intihar, yüreğin sessizliğinde hazırlanan bir yapıttır" tespiti de orijinalliğini asla kaybetmeyecektir.
    (22.08.2006 16:45)

seni seviyorum

    tarihin akışından beri sulandırılmış, alamı bu denli laçkalaştırılmış başka bir söz öbeğinin olmadığını bana düşündüren, şu zamanda söyleyenin gerçek meramını ifade edebileceğini düşünmediğim, kirletilmiş kutsal hitap.

    karşı cinslerin ilişkilerinin uzamaya başlamasıyla beraber özellikle dişilerin erkeklerden ısrarla duymak istediği, ekeklerin ise büyük bir hazla ısrarla söylemekten kaçındığı bir efsun olarak da yer etmiştir zihinlerde.
    (22.08.2006 16:39)

sayfa: 1...-13-14-15

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.